klimaenergy.cz

Nová zelená úsporám s novinkou na výměnu starého vytápění za systémy s tepelným čerpadlem!

22.3.2016

Majitelé bytových domů v Praze mohou od 15. března 2016 podávat žádosti o dotace na energetické úspory v rámci 2. výzvy pro bytové domy programu Nová zelená úsporám. Nově lze žádat i o příspěvek na výměnu starého vytápění za systémy s tepelným čerpadlem. Novinkou je také to, že druhá výzva je kontinuální, tedy že bude otevřena do konce roku 2021.

Majitelé bytových domů v Praze můžou od 15. března 2016 podávat žádosti o dotace na energetické úspory v rámci 2. výzvy pro bytové domy programu Nová zelená úsporám. Nově lze žádat i o příspěvek na výměnu starého vytápění za systémy s tepelným čerpadlem. Novinkou je také to, že druhá výzva je kontinuální, tedy že bude otevřena do konce roku 2021.

Druhá výzva pro bytové domy v Praze je rozdělena do dvou oblastí podpory: A – snižování energetické náročnosti stávajících bytových domů a C – efektivní využití zdrojů energie. Vlastníci bytových domů tak můžou dotace využít nejen na zateplení či výměnu oken a dveří, ale nově také na výměnu starého kotle na tuhá paliva za efektivní a ekologicky šetrné zdroje, tedy například i tepelné čerpadlo.

Žádosti o dotace můžou podávat vlastníci bytových domů na území hlavního města Prahy, a to jak fyzické osoby, tak i právnické osoby, tedy i společenství vlastníků (bytových) jednotek a bytová družstva nebo městské části.

Tato druhá výzva programu Nová zelná úsporám pro bytové domy v Praze je kontinuální a bude otevřena do konce roku 2021. V den zahájení příjmu žádostí bude podle ministra životního prostředí Richarda Brabce pro bytové domy k dispozici více než 250 milionů korun, další peníze budou přibývat s prodejem emisních povolenek.

Další novinkou je růst maximální výše dotace z 20 na 30 procent způsobilých výdajů. Úspěšní žadatelé, kteří podali žádost v rámci první výzvy z loňského roku, můžou žádost převést do letošní výzvy, která nabízí výhodnější podmínky i vyšší dotaci. Svoji původní žádost ale budou muset nejprve zrušit a podat si elektronicky novou. Ostatní podklady nicméně lze využít z původní žádosti. Nebude potřeba ani znovu dokládat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.

Přemýšlíte o tom, že byste využili této šance pro váš dům? Zeptejte se nás jak a my Vám rádi poradíme!