klimaenergy.cz

Chytrá klimatizace do Vaší domácnosti, IoT

1.8.2016

Přejete si ovládat klimatizaci pomocí chytrého telefonu? Přejete si nastavit ideální teplotu doma či v kanceláři, ještě předtím než do ní vstoupíte? Přejete si šetřit energii a zapnout klimatizaci až tehdy, když to budete potřebovat?

Co se ještě před pár lety zdálo jako sci-fi, stává se pomalu běžnou realitou. Nejen telefony, počítače nebo ostatní domácí spotřebiče jsou dnes už inteligentní, ale i klimatizace umí být chytrá. Tzv. smart klimatizace díky nejnovějším technologiím nám v mnohém usnadňují život, šetří energie a zvyšuji komfort. S technologií WIFI u klimatizace vám stačí jen telefon, počítač nebo tablet a máte klima doma či v kanceláři pod kontrolou kdykoli a kdekoli.

 

Pojem internet věcí (IoT, z anglického Internet of Things) se zmiňuje čím dál častěji. V loňském roce bylo podle odhadů na celém světě k internetu připojeno už téměř pět miliard „věcí“ – tedy různých čidel, chytrých nositelných zařízení nebo třeba právě domácích spotřebičů. Do těchto čísel přitom nejsou započítávány chytré telefony, tablety ani PC. A to jsme teprve na začátku. Experti předpokládají, že v roce 2020 by mělo být takto připojeno už 25 miliard zařízení, tedy pětinásobek.
Vývoj technologií jde zkrátka rychle kupředu a klimatizace nejsou v tomto ohledu pozadu.

Nemusíte mít ovšem k internetu připojený hned celý byt či dům. U řady výrobků už se totiž smart technologie běžně využívají – většinou stačí napojit se přes počítač, tablet nebo chytrý telefon a v jednoduché aplikaci můžete na dálku ovládat některé z domácích zařízení, třeba právě klimatizaci.
Také čím dále více modelů klimatizací výrobců jako Samsung, Daikin, Sinclair, Panasonic a další nabízí chytré technologie pro vaše pohodlí.

Díky moderním technologiím můžete i Vy svou klimatizaci ovládat kdykoli a odkudkoli. Můžete jak měnit nastavení, tak třeba jen zkontrolovat stav, v jakém režimu vaše klimatizace právě pracuje.

Je to rozhodně praktické. Například když zapomenete vypnout klimatizaci nebo se opozdíte při návratu domů, stačí jednoduše na dálku použít mobilní telefon či tablet. Stejným způsobem můžete také zkontrolovat aktuální teplotu prostoru a rozhodnout se, zda je vůbec nutné klimatizaci předem zapínat. Ušetříte tak nejen čas, ale i spotřebu energií a tudíž i rodinný rozpočet.