klimaenergy.cz

Účinnost tepelných čerpadel

18.9.2015

Instalované tepelné čerpadlo má nejlepší celoroční účinnost s nejvyššími úsporami provozních nákladů. Tepelná čerpadla dosahují nejlepší účinnosti v našem nejběžnějším teplotním rozsahu. Navíc podpora elektrického záložního zdroje vytápění již není nutná vůbec anebo jen omezeně. Instalace tepelného čerpadla tak dohromady představuje vynikající návratnost vašich investic.

Ohřev TUV tepelným čerpadlem

Ohřev teplé užitkové vody (TUV) tepelným čerpadlem přináší v celoroční úspoře energie hodnotnou část. Představte si, že v období mezi jarem a podzimem je tepelné čerpadlo využíváno pouze k ohřevu teplé užitkové vody, kdy při průměrných venkovních teplotách +15 °C dokáže vytvořit z 1 kW elektrické energie až 8 kW tepla. Tepelné čerpadlo je řešení, které vede k úspoře provozních nákladů při udržování optimálního klima.

Ohřev vody a další výhody tepelných čerpadel

Díky integrované jednotce tepelného čerpadla pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody ušetříte v domě také prostor. Ani instalace tepelného zařízení nevyžaduje mnoho místa. Další podstatnou výhodou pořízení tepelného čerpadla je jeho všestrannost, kdy lze v letním období využít funkce chlazení pro daný oběh. V současné době navíc venkovní jednotky tepelných čerpadel výrazně snížily svou hlučnost, a tak při pobytu v místě namontovaného zařízení nebudete nikterak omezováni.

Účinnost a ovládání čerpadla

Menu na ovladači tepelného čerpadla umožňuje přístup k mnoha informacím, jako jsou např. spotřeba energie a výroba tepla v systému, rozdělení mezi provozy vytápění, chlazení a ohřevu teplé vody, jež podává bližší monitorování efektivity provozu dané jednotky. Majitel tepelného čerpadla má ještě další možnost připojení pokojového termostatu pro ještě lepší sblížení nastavené teploty se skutečnou teplotou v místnosti. Uživatelská nastavení tepelného čerpadla jsou přístupná přes jednoduché intuitivní a názorné menu. Teplota v místnosti je tak stabilnější, zvyšuje se účinnost a prodlužuje životnost tepelného čerpadla.

Tepelná čerpadla pro nízkoenergetické domy i stávající stavby

Instalace tepelného čerpadla je vhodná zejména pro novostavby a nízkoenergetické domy - nízkoteplotní tepelné čerpadlo. Avšak čím dál tím častěji se tepelná čerpadla instalují a zprovozňují v rodinných domech, kde nahrazují původní neekonomická topná zařízení - vysokoteplotní tepelné čerpadlo. Systémy tepelných čerpadel udržují vysoký topný výkon i při nízkých venkovních teplotách.

Máte otázky? Kontaktujte nás, rádi vám o tepelných čerpadlech prozradíme více.